ZETTEN, 27 maart 2019 – Vandaag besloot de Gemeente Overbetuwe hoge prioriteit te geven aan het realiseren van ecowijk Veldzicht aan de Veldstraat in Zetten. Onderdeel daarvan zijn de zeer duurzame ecowoningen van Duurzaam Wonen Overbetuwe.

Duurzaam Wonen Overbetuwe wordt niet zomaar een ecologische woonwijk. De ambities zijn hoog: er komen 25 zeer duurzaam gebouwde woningen van verschillende grootte voor bewoners van uiteenlopende leeftijden. Het woningaanbod in de wijk bevindt zich in het sociale huur- en koopsegment.

De woningen worden van ecologische en duurzame materialen gebouwd  volgens de nieuwste bouwprincipes. De woonwijk gaat in haar eigen energiebehoefte voorzien en terugleveren aan het net via de zogeheten energie-leverende woningen. Ook afvalwater zal gereinigd en hergebruikt worden. Hemelwater komt niet in het riool maar wordt terug gegeven aan de aarde.

De bewoners gaan samen zorg dragen voor hun zeer groene leefomgeving. Zij delen een aantal gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen en er komt een multifunctioneel ruimte met een openbare functie, waar verschillende (buurt)activiteiten georganiseerd kunnen worden.

De wijk en de woningen worden in goede samenwerking met de gemeente Overbetuwe, Woonstichting Valburg en de Woning Bouw Vereniging van Gelderland gerealiseerd.

Het initiatief voor de ecowijk loopt al een aantal jaren. Met de toekenning van een hoge prioritering, geeft de  gemeente nu groen licht voor de verdere realisatie en zal de wijk binnen drie jaar gerealiseerd worden.

Welmoet de Waard, initatiefnemer van DWO, reageert enthousiast: “Als ‘prioritair project’ kunnen we eindelijk een grote stap zetten in de verdere voorbereidingen van Duurzaam Wonen Overbetuwe. Er is een groeiende en actieve bewonersgroep; we staan te popelen om binnenkort met architecten om de tafel te gaan om onze wensen en plannen verder te concretiseren’’.

De helft van de woningen is al gevuld en voor de laatste woningen wordt voorrang gegeven aan jonge huurders. Andere geïnteresseerden kunnen zich inschrijven op de reservelijst.